Stroop maakt je stom


Neem dagelijks veel fructose tot je en je zult zien dat je minder slim wordt. Een gebakken visje kan het weer tegengaan.

Glucose-fructosestroop (High Fructose Corn Syrup, HFCS) is een geweldige stof voor de voedingsmiddelenindustrie. Deze stof is zoet, lang te bewaren en heeft weinig bijsmaak. Dus wordt deze kunstmatig uit maïs gewonnen stroop aan zeer veel eten en drinken toegevoegd, van pakjesvoer tot appelsap, van babyvoeding tot ‘gezonde’ koeken. Dat je door deze stof winderig kan worden en dat het zwaarlijvigheid bevordert is al bekend. En daar komt nu nog een nadeel bij: je wordt er waarschijnlijk dommer van.

HFCS zit in bijna alle frisdranken.

Onderzoekers van de David Geffen School of Medicine aan de universiteit van Californië (VS) gaven ratten een dieet met daarin veel HFCS. Daarna werd gekeken hoe goed de ratten waren in het doorkruisen van een doolhof in vergelijking met een controlegroep ratten. De ratten met het glucosedieet waren duidelijk slechter dan hun collega’s met het normale voer. Daaruit concluderen de onderzoekers dat hun hersencapaciteit is aangetast.

De groep ratten kreeg daarna veel van het onverzadigde vetzuur omega-3 in hun voer. Deze stof komt veel voor in vette vis en lijnzaadolie. Vervolgens bleken ze veel minder moeite te hebben met het doolhof. Conclusie: omega-3 zorgt juist voor een paar IQ-punten extra.

Hoe komt dit? Volgens de onderzoekers is de sleutel tot het dommer en slimmer worden de stof docosahexaeenzuur. Deze stof zorgt voor een goede verbinding tussen de synapsen in de hersens en is noodzakelijk voor een goed geheugen. De mens maakt deze stof zelf te weinig aan, dus moeten we het ook uit voedsel halen. Het zit in omega-3, maar lijkt te worden afgebroken door fructosestroop.

Het goede nieuws voor mensen die verslaafd zijn aan appelsap: gebruik ook lijnzaadolie en je doet de negatieve effecten waarschijnlijk gedeeltelijk teniet.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter