Stroomverbruik Bitcoins door het dak

Munt gebruikt evenveel stroom als Ierland


bitcoin

De Bitcoin blijft beleggers bezighouden. Deze virtuele valuta is bedoeld om transacties veilig en betrouwbaar te maken, zonder tussenkomst van banken of de staat, maar trekt sinds jaar en dag vooral speculanten. Het systeem heeft echter een ingebouwde rem: de productie van bitcoins, het zogenoemde mining en het onderhoud van het Bitcoin-netwerk vereisen een enorme hoeveelheid computerkracht. Dat zorgt weer voor een bizar hoog stroomverbruik.

De virtuele valuta is namelijk alleen veilig voor manipulatie en namaak omdat alle transacties deel uitmaken van een steeds groeiende keten van gegevens. Deze blockchain bevat alle betalingen die ooit zijn gedaan en wordt gecontroleerd en voortdurend bijgewerkt door duizenden computers. Deze computerprocessen zijn buitengewoon complex.

‘Dit is een proces waardoor Bitcoins extreem hongerig zijn naar energie’, legt Alex de Vries uit. Hij is blockchain-specialist bij consultancy PwC en cryptocurrency-expert. Volgens zijn schattingen gebeuren er miljarden bewerkingen per dag in het bitcoin netwerk.

Hoeveel energie het Bitcoin-netwerk door deze enorme rekenkracht verbruikt, heeft de Vries nu berekend. Hij baseert zich op indirecte indicatoren, waaronder de verkoopgegevens van computers die Bitcoins kunnen maken, evenals de verbruiksgegevens van deze hardware en de bijbehorende processors. Het resultaat: op dit moment verbruikt het Bitcoin-systeem ten minste 2,55 gigawatt per jaar, bijna hetzelfde als het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Ierland.

Hoe meer transacties er komen in de munt, hoe hoger de stroomrekening gaat uitvallen. Elke Bitcoin-transactie verbruikt evenveel stroom als een gemiddeld Nederlands huishouden in een hele maand. Maar gezien de koers van de munt, is het dat nog steeds waard. Tegen het einde van het jaar zal het totale stroomverbruik van Bitcoins een procent van de totale elektriciteitsconsumptie op aarde zijn, becijferde De Vries.