Stroomstoot = wiskundeknobbel


Snap je de stelling van Pythagoras nog steeds niet? Zet een stroomstootje op je hoofd en je ziet misschien het licht.

Onze hersens zijn zeer makkelijk te beïnvloeden, blijkt de laatste tijd. Je kunt een magneet op je hoofd zetten om van rechts- linkshandig te worden. Maar met wat stroom kun je zelfs een wiskundeknobbel opwekken.

Dat ontdekte een groep Britse wetenschappers. Zij geloven dat deze techniek mensen met dyscalculatie of ‘nummerblindheid’ kan helpen – de wiskundige equivalent van dyslexie.

Het brein: wat voor gekke dingen kunnen we nog meer bedenken met magneten en stroom? Foto: © Aprescindere.
Voor je zelf aan de gang gaat met een accu en een paar startkabels, het is wel belangrijk om de stroomstoot goed te krijgen. Als de elektriciteit in de verkeerde richting stroomt, heeft de behandeling het tegenovergestelde effect, het creëren van een persoon met een nul verstand van cijfers.

Hoe moet je het wel doen? Zoek eerst je linker pariëtale kwab. Sluit daar een elektrode op aan die je voorziet van een batterij of accu die 1 milli-ampère af kan geven. Sluit een tweede elektrode aan op je rechter kwab. Zet het knopje om en laat de stroom gedurende enkele seconden lopen. Sluit alles af.

Als het goed is, kun je nu je dubbele niveau bereiken wat betreft wiskunde en logica. Althans, dat was het geval bij een groep van 15 vrijwillige studenten van de universiteiten van Oxford die meededen aan de test. Ze waren na de stroomstoot twee keer zo goed in wiskundige puzzels als een controlegroep zonder stroom.

De betere wiskundevaardigheden hielden een half jaar aan. Daarna is een nieuwe stroomstoot nodig om weer op het oude niveau te komen. Het hele onderzoek staat deze maand in het vaktijdschrift Current Biology. Wat dit artikel ook mag suggereren, doe dit niet thuis.

Follow Faqtman on Twitter