Stromend water op Mars


Op nieuwe beelden van de NASA Mars Reconnaissance Orbiter is mogelijk stromend water te zien.

Op de foto’s staan donkere strepen. Deze strepen verschijnen en worden breder in de lente en de zomer op Mars. Gedurende de winter verdwijnen de strepen om terug te keren tijdens de volgende lente. De strepen van een halve meter tot 5 meter breed zijn vooral op steile hellingen rond de evenaar te zien.

De beste verklaring voor deze waarnemingen van een veranderend oppervlak is dat het stromend water moet zijn, denken onderzoekers van Nasa.

Maar is Mars niet te koud voor water? Omdat de planeet geen dikke atmosfeer heeft, zoals de aarde, zou het water toch moeten bevriezen? Misschien niet, Nasa denkt dat het gaat om zeer zout water: pekel. Dat bevriest pas bij zeer lage temperaturen, rond de -128. Als de zon op de pekel schijnt, dan wordt het vloeibaar en stroomt het van hellingen af.

De aanwezigheid van water op Mars is een doorbraak in het onderzoek naar deze planeet. Water is een van de bouwstenen van leven. Als Mars ooit een atmosfeer heeft gehad – en daar zijn aanwijzingen voor – dan zou er ook leven geweest kunnen zijn. Wellicht kunnen we dankzij de aanwezigheid van water de rode planeet zelfs ooit koloniseren.

Follow Faqtman on Twitter