Strijd om oudste sterrenstelsel


Even inzoomen op het heelal...

Telescopen worden steeds krachtiger en dat maakt dat we steeds dieper in het heelal kunnen kijken – en daarmee ook steeds verder in het verleden van ons universum. Zelfs licht doet er namelijk een bepaalde tijd over om van A naar B te gaan. En daarmee is een ware strijd losgebarsten om het vinden van het allereerste sterrenstelsel. De recenste claim, van een Japans team van sterrenkundigen, bevindt zich op 12,91 miljard lichtjaar afstand en is daarmee ook 12,91 miljard jaar oud.

Al in 2010 vonden Franse sterrenkundigen met de Hubble-ruimtetelescoop een sterrenstelsel op 13,1 miljard lichtjaar afstand. En vorig jaar zagen sterrenkundigen uit Californië (VS) met dezelfde telescoop er een op 13,2 miljard lichtjaar. Maar beide teams moeten hun bevinden nog altijd dubbelchecken.

Deze maand volgt ook nog een 13 miljard lichtjaar ver weg gelegen sterrenstelsel, gevonden door een groep uit Arizona (VS) met een Chileense telescoop en nu dus de Japanse claim. Maar volgens Richard Ellis, een expert op het gebied van sterrenstelsels, lijkt die laatste claim vooralsnog het betrouwbaarste. Door het gebruik van meerdere methoden om hun observatie te staven, trekken de Japanners voorlopig aan het langste eind om de strijd van het oudste sterrenstelsel.

Of we ooit veel oudere claims gaan krijgen dan ruim 13 miljard lichtjaar oud waagt te betwijfelen, aangezien er vlak na de oerknal van 13,7 miljard lichtjaar alleen maar losse elektronen en protonen bestonden. De fotonen, of lichtdeeltjes, konden toen niet vrij bewegen en het allereerste licht krijgen we dus nooit te zien.

Follow Faqtman on Twitter