Stress zorgt voor buikvet


Wie te veel eet, wordt dik. Wie te veel eet en ondertussen aan stress bloot staat, wordt vooral dik op zijn buik. Genetici van de MedUni in Wenen (Oostenrijk) ontdekten het mechanisme dat regelt waar het vet op het lichaam terecht komt. Een mens die onder stress staat, maakt in de bijnierschors glucocorticoïden aan. Deze stof begint een kettingreactie in het lichaam.

Door de glucocorticoïden wordt een gen geactiveerd dat LMO3 heet. Het is dit gen dat in samenwerking met een lichaamseigen eiwit zorgt dat overvloedige energie in het lichaam wordt omgezet in buikvet. Het resultaat is wat onterecht bekend staat als een bierbuik – je kunt deze buik ook krijgen zonder ooit bier te drinken.

Dit type vetverdeling is veel gevaarlijker dan wanneer vet over het hele lichaam onderhuids wordt opgeslagen. Het verhoogt de kans op hartaanvallen, type 2 diabetes en bepaalde soorten kanker. Maar door deze ontdekking kan de wetenschap gaan werken aan een methode om het LMO3 gen te blokkeren. Daarmee zou de bierbuik verleden tijd zijn.

Het onderzoek staat in vakblad Cell Metabolism.