Stress vermindert Fingerspitzengefühl


braille

Moet je een draad door een naald halen? Of een ander klusje klaren waarvoor je fingerspitzengefühl nodig hebt? Zorg dan dat je geen last hebt van stress. Nieuw Duits onderzoek toont aan dat mensen die erg veel stress ervaren, daardoor minder gevoelige vingers krijgen.

Wetenschapper van de universiteit van Bochum kwamen tot die conclusie doordat ze mensen licht in de vingers prikten met twee naalden die heel dicht bij elkaar stonden. Steeds dichterbij elkaar kwamen de naalden, tot de proefpersonen aangaven dat de twee prikken als één voelden. Zo bepaalden de wetenschappers de gevoeligheid van hun proefkonijnen.

Daarna kregen alle testpersonen een middeltje toegediend. De helft een placebo en de andere helft het stresshormoon cortisol. Alle testers moesten vervolgens hun vingers op een vibrerend oppervlak leggen, een middel om de gevoeligheid van de vingers te vergroten.

Daarna werd de test met de twee naalden overgedaan. Bij de mensen die een placebo hadden gekregen, was de gevoeligheid inderdaad toegenomen. Zeiden mensen de eerste keer een afstand tussen de naalden van 1,69 millimeter te kunnen voelen, de gevoeligheid was dankzij de vibraties toegenomen tot een afstand van 1,46 millimeter. Maar bij de mensen bij wie de cortisol door het lichaam gierde, was van een leereffect totaal geen sprake. Ze waren nog net zo gevoelig of ongevoelig als eerst.

Volgens de onderzoekers bewijst hun experiment dat stresshormonen de versterking van zenuwverbindingen hindert. Dat is ook niet zo gek. Stress heeft een duidelijke functie, je kunt je tijdelijk helemaal concentreren op één ding, bijvoorbeeld vluchten. Je lichaam stopt daarin alle energie en heeft dan even geen heel gevoelige vingers nodig. Pas als de hormonen zijn weggeëbd, keert de normale gevoeligheid terug.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Psychoneuroendrocrinology.