Stress? Stop met daten!


Stress zorgt dat mannen voor een partner kiezen waarmee ze weinig of niets gemeen hebben. Meestal vallen mannen op een vrouw waarin zij zich herkennen, in ieder geval een beetje. Maar stress draait de zaak om.

Gelukkig kunnen we hiervan de evolutie de schuld geven. Uit onderzoek aan de universiteit van Trier (Duitsland) blijkt dat stresshormonen het denkvermogen dempen. Onder druk gaan mannen meer af op hun instinct en voelen zij zich eerder aangetrokken tot een ander persoon dan ze normaal zouden kiezen.

Stress bepaalt partnerkeuze
Stress bepaalt partnerkeuze

Volgens wetenschapper Johanna Lass-Hennemann ligt dat aan de menselijke voorkeur om genetisch divers nageslacht voort te brengen, juist in tijden van stress. Terwijl een herkenbare partner natuurlijk ook evolutionair voordeel biedt: die is namelijk vertrouwenwekkender en loyaler. In een toestand van rust en ontspanning zwichten mannen daar voor.

Om dit verschil te testen, verdeelde de onderzoeker mannen in twee groepen. De ene groep werd onder druk gezet (door middel van tijdsdruk en fysieke stressprikkels) en de andere groep werd met rust gelaten. Vervolgens moesten de heren de aantrekkelijkheid van vrouwen op enkele foto’s beoordelen.

Lass-Hennemann heeft dezelfde test niet met vrouwen gedaan, maar ze vermoedt dat dit gelijke resultaten zou opleveren. Eerder onderzoek onder dieren bevestigt de uitkomsten van dit onderzoek.

Beeld: Ignome