Stress onder mannen als vrouw te veel verdient


vrouw verdient geld

Mannen vinden het prachtig als hun vrouw geld verdient. Ze zijn blij al zij een flinke loonsverhoging krijgt. Maar zodra vrouwen meer dan veertig procent van het gezinsinkomen verdienen, neemt bij hem de stress enorm toe. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van het Britse Bath.

Voor deze studie analyseerden ze data van dik zesduizend heteroseksuele koppels. Ze zagen dat veertig procent een magische grens is. Tot dat moment neemt de mannelijke stress bij iedere loonsverhoging van de vrouw af. Daarna neemt hij ineens toe.

Waarom? Er zijn aanwijzingen dat de man zich bedreigd voelt in zijn traditionele rol als kostwinnaar. Ook zou een deel van de stress de angst voor een scheiding als oorzaak hebben. Vooral bij koppels die ongetrouwd samenwonen nam de stress van de man toe boven de veertig procent. Dat kan wijzen op angst bij hem om na een breuk op een houtje te moeten bijten.

Het fenomeen is niet nieuw. Uit eerder Noors onderzoek blijkt al dat leidinggevende vrouwen een grotere kans maken op huiselijk geweld. Ook reageren mannen slecht op vrouwen met een succesvolle loopbaan. Mooie vrouwen krijgen bij een rechter eerder een veroordeling aan de broek. Maar als vrouwen helemaal niet werken en geld verdienen, zijn mannen ook weer ongelukkig.

(Personality and Social Psychology Bulletin