Stress maakt ons gevoeliger voor wetenschap


Als je deze rubriek leest terwijl je stress hebt, dan geloof je de artikelen die hier verschijnen waarschijnlijk eerder dan wanneer je totaal ontspannen bent. Mensen lijken namelijk meer belang te hechten aan wetenschap als ze onder druk staan.

Die conclusie trekken onderzoekers van Oxford University (GB) na onderzoek onder een opmerkelijke doelgroep: roeiers. Ze trokken naar trainingen en wedstrijden van roeiers uit de Britse universiteitsstad en selecteerden daar deelnemers die niet gelovig waren.

Daarna moesten de proefpersonen aangeven in hoeverre ze het eens waren met uitspraken over wetenschap als ‘wetenschap geeft ons een beter begrip van het universum dan geloof’.

Voor trainingen waren de roeiers minder geneigd om wetenschap belangrijker te vinden dan geloof, maar vlak voor een wedstrijd – als de stress hoog is – hechtten ze er juist meer belang aan.

De onderzoekers concluderen in het vakblad Journal of Experimental Social Psychology dat bij stress wetenschap dezelfde rol speelt als religie vroeger: het wordt ineens heel belangrijk. Zoals de soldaat die een schietgebed doet voor hij naar de strijd gaat, zo roepen we nu Albert Einstein aan in de spannende minuten voor een wedstrijd.