Stress? Kijk eens naar een boom


bomen

Je bent al voorbij de deadline; de bus rijdt net weg terwijl je al te laat bent of je hebt een knallende ruzie gehad. De stress giert door je lichaam. Wat moet je doen? Volgens de universiteit van Hong Kong kun je het beste even naar buiten om naar een boom te kijken. Zelfs midden in een stad, waar je maar een paar exemplaren hebt.

Onze stedelijke omgevingen zijn niet goed voor onze geestelijke gesteldheid. Natuur heeft een rustgevende werking, blijkt uit meer studies. Maar zelfs een enkele boom, omring door gebouwen kan al zorgen dat we iets minder stress hebben, ontdekten de psychologen uit Hong Kong.

Ze kwamen tot die conclusie na een test van 160 proefpersonen. Die werden eerst in een gestresste toestand gebracht. Ze moesten een speech geven voor een zaal vol mensen. Vervolgens kregen ze een virtual reality opname te zien van een stad. Met de computer kon het percentage bomen in de omgeving worden gevarieerd van 0 tot 70 procent.

Hoe meer bomen, hoe minder stress de proefpersonen rapporteerden. Maar zelfs al een paar boompjes waren beter dan niets, schrijven de onderzoekers in het vakblad Environment and Behavior. Waarschijnlijk helpen zelfs foto’s van bomen al, de mensen in de test hadden immers ook geen echte bomen om zich heen.