Strenge opvoeding? Slechte leerling


school

Een zeer strenge opvoeding, waarbij het kind wordt uitgescholden of een tik krijgt, leidt tot mindere resultaten van dat kind op school. Het vergroot zelfs de kans dat het kind helemaal ophoudt met onderwijs en in de criminaliteit terecht komt. Tot die conclusie komen wetenschappers van de universiteit van Pittsburgh (VS) na het langjarig volgen van een grote groep 12- tot 21-jarigen.

Het gaat hierbij om kinderen die letterlijk worden ‘groot geschopt’ door hun ouder of ouders, iets dat bij één op de vier kinderen in meer of mindere mate gebeurt. Als een dergelijk kind thuis komt met een onvoldoende, dan noemen de ouders het ‘dom’, of gelijksoortige termen. Misschien krijgt het een draai om de oren. Als reactie keren deze kinderen zich af van hun ouders en richten zij zich veel meer op leeftijdsgenoten.

Ze gaan daarbij imponeergedrag vertonen. Bij meisjes betekent dat vroege seksuele activiteiten, bij jongens een hang naar criminaliteit. Vaak gaat dit gedrag van kwaad tot erger, waardoor de kinderen al snel in een circuit terecht komen waar slecht gedrag wordt aangemoedigd. Voor vol te worden aangezien is in deze omgeving belangrijker dan op tijd je huiswerk maken. Veel van deze kinderen halen hun diploma dan ook niet.

De achterstand die kinderen op deze manier oplopen, halen ze niet meer in, schrijven de onderzoekers in het vakblad Child Development. Bovendien is de kans groot dat ze later zelf ook ouders worden die meer met de handen dan met de mond opvoeden. Zo gaat de cyclus van slechte opvoedingen verder door de generaties. Actief ingrijpen door specialisten is de enige manier om dat te doorbreken.