Strategisch Ik hou van jou zeggen


Wie houdt het eerst van wie? Volgens een studie zeggen mannen het sneller dan vrouwen. En voor seks.

Het is een beladen moment in een ontluikende relatie. Als een stel zegt van elkaar te houden, dan wordt het serieus. Maar wie spreekt de magische woorden ‘ik hou van jou’ het eerste uit?

In tweederde van alle gevallen is het de man, zo is de opmerkelijke uitkomst van een onderzoek door de technische universiteit MIT in de Verenigde Staten.

Nog opmerkelijker, mannen horen graag ‘ik hou van jou’ van een vrouw voor ze met elkaar naar bed zijn geweest. Vrouwen horen de woorden het liefste als het stel elkaar alle hoeken van het bed heeft laten zien.

Volgens de onderzoekers is dat evolutie. Mannen krijgen door het verklaren van hun liefde vaak de kans om met een vrouw naar bed te gaan en nageslacht te verwekken. Zij gebruiken hun woorden als een manier om seks te krijgen.

Vrouwen horen ‘ik hou van jou’ graag na seks, als een teken dat de man niet alleen even langswipte, maar serieus aan een relatie wil gaan werken mét de kinderen die ze eventueel net hebben verwekt. Zij ziet de liefdesverklaring als een verzekering dat ze er niet alleen voor staat.

De studie staat deze maand in het Journal of Personality and Social Psychology.

Follow Faqtman on Twitter