Straling boven Europa gemeten


geiger teller

De afgelopen dagen hebben verschillende Europese landen aan de bel getrokken. Er wordt verhoogde straling boven het continent gemeten. Het gaat om zeer kleine hoeveelheden, de volksgezondheid is niet in gevaar. Maar desondanks is het verontrustend, aangezien geen enkel land heeft gemeld dat er een ongeluk is gebeurd waarbij straling vrij is gekomen.

Onder andere de Italiaanse, Oostenrijkse en Duitse atoomwaakhonden hebben de straling gemeten. Door de verspreiding te meten, is na te gaan waar het vandaan komt. De drie landen wijzen naar Rusland, de straling is waarschijnlijk afkomstig uit het Oeralgebergte, zo’n 1500 kilometer oostelijk van Moskou.

Het gaat om Ruthenium-106, een isotoop dat wordt gebruikt in medische toepassingen, maar ook in satellieten. Op de plaats van het ongeval is het in grotere doses aanwezig, wat slecht kan zijn voor omwonenden. Wat de exacte oorzaak is, kunnen de wetenschappers in Europa niet nagaan. Maar het is vreemd dat Rusland een dergelijk ongeluk niet heeft gemeld, zoals landen met elkaar hebben afgesproken.

Dat doet denken aan de tijden van de Sovjet Unie, toen ongelukken steevast onder het tapijt werden geveegd. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de kerncentrale van Tsjernobyl, waar het grootste nucleaire ongeluk in de geschiedenis plaatsvond. Pas na dagen gaf de Sovjet Unie schoorvoetend toe dat ze een kleine probleempje hadden bij een van reactoren. Toen waren al grote hoeveelheden straling naar buiten gelekt. In delen van Europa was de oogst daardoor besmet.

Deze keer is het absoluut niet een dergelijk ongeluk. Maar vreemd is het wel, zeker omdat het niet de eerste keer is. Uit Rusland is nog geen reactie gekomen.