Straks zijn we oud èn vet


Ondanks de obesitas-epidemie neemt de levensverwachting van Europeanen toe. Preventie en betere behandeling van hart- en vaatziekten zorgen hier voor. Dit blijkt uit een analyse van David Leon (London School of Hygiene & Tropical Medicine) in het International Journal of Epidemiology.

Zijn opa en oma herinneren zich nog dat tientallen miljoenen Chinezen de hongerdood stierven onder het communisme, nu zijn meer dan 200 miljoen Chinezen veel te zwaar dankzij snel toenemende welvaart en ongebreidelde zucht naar vlees en vet.

Voor het eerst in jaren vertoont de levensverwachting van de meeste Europeanen weer een stijgende lijn. Uit gegevens van het RIVM blijkt dat Nederlanders steeds ouder worden in goede of redelijke gezondheid. Mannen worden 78,3 jaar en vrouwen 82,3 jaar. Toch loopt Nederland niet meer voorop in Europa als het gaat om hogere ouderom.

Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. Ruim tien procent heeft ernstig overgewicht. En er valt voorlopig weinig verbetering te verwachten: ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging blijven de boosdoeners. Ook schokkend: laag opgeleide Nederlanders leven gemiddeld veertien jaar korter zonder beperkingen dan hoog opgeleiden.

Uit de gegevens van het RIVM blijkt ook dat mannen en vrouwen steeds jonger te maken krijgen met chronische ziekten. Verbeterde diagnose en toename in psychiatrische aandoeningen zullen hiermee te maken hebben.

Intussen loopt het storm bij de obesitas-afdeling van het Máxima Medisch Centrum dat vorig jaar zijn deuren opende. Vorig jaar meldde zich ruim driehonderd mensen met morbide obesitas voor behandeling. Naast verhoogd risico op hart- en vaatziekten krijgen deze mensen sneller te kampen met suikerziekte en sommige vormen van kanker.

Beeld: Randomplaces, Flickr

Follow Faqtman on Twitter