Stoute kinderen worden ondernemers


Wil je rijk worden? Dan moet je eens met een eerlijke blik naar je kindertijd kijken. Was je altijd op tijd thuis? Nam je nooit een koekje terwijl het niet mocht? Liep je als puber met een grote boog om de scholieren heen die een stikkie aan het roken waren?

Als het antwoord op al die vragen ja is, dan zul je waarschijnlijk nooit meer dan modaal verdienen. Een nieuwe studie van de London School of Economics (GB) toont aan dat mensen die intelligentie koppelen aan ‘stout’ gedrag de grootste kans lopen om een succesvolle ondernemer te worden. Vaak maken deze mensen studies niet af en vertonen ze onaangepast gedrag.

De voorbeelden zijn legio. Bill Gates werd gearresteerd wegens drugsbezit, Mark Zuckerberg (Facebook) maakte Harvard niet af. De onderzoekers bekeken de levens van 12.686 mensen geboren tussen 1957 en 1964. Daaruit bleek dat mensen die hun eigen onderneming waren begonnen, gemiddeld 48 procent meer verdienden dan zij die in loondienst waren gegaan.

Deze mensen bleken bovendien in hun leven meer risico te nemen, vaker onwettige daden te verrichten en in hun gedrag meer agressie te vertonen. Ze leven kortom, volgens de de oude spreuk rules are for fools.