Stormachtig jaar 2010


Het orkaan-seizoen op de Atlantische oceaan loopt voor dit jaar weer op zijn einde. Onlangs werd het weer spannend toen tropische storm Otto uitgroeide tot een serieuze orkaan.

Uiteindelijk blijkt Otto wel mee te vallen, maar het was al wel de achtste orkaan dit jaar. Met 15 tropische stormen en 8 orkanen is 2010 een van de stormachtigste jaren ooit.

Het gemiddelde orkaanseizoen produceert elf stormen die groot genoeg zijn om een naam te krijgen. Van die elf ontwikkelen zes stormen zich tot een orkaan, waarvan twee echt groot.

Sinds 1851 zijn er nog maar twaalf andere seizoenen geweest met vijftien of meer grote stormen. Vier jaren hadden vijftien stormen met een naam: 2000, 2001, 2004 en 2007. Maar acht andere jaren hadden meer dan vijftien grote stormen. In 1936, 2003 en 2008 waren er zestien grote stormen, in 1969 achttien, 1887 en 1995 negentien stormen en 2005 zag maar liefst 28 stormen.

Simulatoren

Volgens deskundigen kunnen dit jaar nog twee of drie grote stormen ontstaan. Door het toenemende natuurgeweld wordt het steeds belangrijker om te weten hoe orkanen te voorspellen en hoe ze te weerstaan.

In Florida, waar tussen mei en oktober voortdurend orkanen dreigen langs te komen, hebben onderzoekers een grote orkaansimulator gebouwd. Het is een monster van een machine die wind kan produceren met een snelheid van meer dan 190 kilometer per uur. Indien gewenst kan regen aan de kunstmatige storm worden toegevoegd.

Het apparaat bestaat uit acht grote ventilatoren die aangedreven worden door vier dieselmotoren. De motoren worden gekoeld met 19.000 liter water. Met de orkaansimulator test de universiteit constructies en waterbestendige ramen.

Een andere simulator wordt de orkaan-in-een-doos genoemd: een grote drukkamer waar constructies niet de windsnelheden van een orkaan moeten doorstaan, maar de luchtdruk.
De drie meter hoge rechthoek simuleert de luchtdruk van een orkaan van de zwaarste categorie om te zien wat dat doet met een gebouw.

Hieronder zie je de orkaansimulator in actie, in een aflevering van Mythbusters op Discovery Channel.