Storm vanuit de Draak


Zaterdagavond 8 oktober kan de meteorenzwerm Draconiden voor een verrassing zorgen. Normaal levert deze zwerm weinig extra meteoren op, maar volgens diverse onderzoeken beweegt de aarde op deze avond door een stofwolk met hogere dichtheid dan normaal, waardoor we tijdens het maximum wellicht één tot tien vallende sterren per minuut kunnen zien. Helaas gooit de maan op deze avond wel roet in het eten.

Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte de dampkring van de aarde binnendringen. De lucht remt het steentje af. Het wordt heet en verdampt op een hoogte van zo’n tachtig tot honderd kilometer. Dit lichtverschijnsel noemen we een meteoor.

De meteoren vallen vanuit het sterrenbeeld Draak, net boven de Grote Beer.

Enkele malen per jaar zijn er veel meer meteoren te zien dan normaal. De aarde in zijn baan kruist dan de baan van een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door een komeet. Op 8 oktober beweegt de aarde door de stofwolk die is achtergelaten door de komeet 21P/Giacobini–Zinner en we kunnen dan meteoren zien van de Draconidenzwerm (zie video boven). We bewegen dan door het stof dat door de komeet is uitgestoten in de jaren 1900 en 1907. In 1933 en 1946 veroorzaakte ditzelfde stof ware meteorenstormen.

Het precieze aantal is moeilijk te voorspellen. Helaas is er veel maanlicht, kort voor Volle Maan, waardoor maar 5 tot 20 procent echt te zien zal zijn. Dit komt neer op maximaal 1 meteoor per minuut. De zwerm zal waarschijnlijk actief zijn van 18 uur tot 23 uur, wat voor Nederland betekent dat we ruim na zonsondergang, vanaf pakweg 20 uur, kunnen gaan kijken.

Follow Faqtman on Twitter