Storm op Jupiter bedaart


Op Jupiter stormt het al minstens 300 jaar. Sinds mensen met primitieve telescopen naar de planeet in ons zonnestelsel kijken, valt het al op dat er een rode vlek zichtbaar is aan het oppervlak. Sinds ongeveer een eeuw weten we dat die vlek een gigantische wervelstorm is. Sinds de jaren dertig valt het op dat de vlek kleiner wordt, dat de storm dus iets gaat liggen.

Sinds 2012 is dat proces in een stroomversnelling gekomen, concludeert Nasa. Er gaat per jaar ongeveer 1000 kilometer van de diameter van de vlek af. Dat betekent dat de storm minder krachtig is geworden. Hoe dat komt, is vooralsnog een raadsel. De vlek heeft nu nog een diameter van 16.500 kilometer. Ter vergelijking, de diameter van de aarde is 12.740 kilometer.

De huidige omvang van de vlek is flink minder dan in het verleden. Eind 19e eeuw noteerden astronomen nog een diameter van 41.000 kilometer.

Jupiter is een gasplaneet met een atmosfeer die hoofdzakelijk bestaat uit waterstof en helium. De rode vlek bevindt zich in de hoogste lagen van de atmosfeer en draait langzaam tegen de wijzers van de klok in. Binnen de vlek vinden kleinere wervelingen plaats. Daarbij bereikt de wind soms snelheden van enige honderden kilometers per uur.