Storm levert kanonskogels op


kanonskogels

Heftige stormen zijn naar voor mensen, maar soms leveren ze archeologen nieuwe vondsten op. Dat is het geval in de Amerikaanse staat South Carolina, waar de zeer heftige orkaan Matthew zestien kanonskogels uit de Amerikaanse burgeroorlog tevoorschijn heeft laten komen. Die lagen begraven onder een strand op Folly Island, een schiereiland 20 kilometer zuidelijk van de stad Charleston.

De vondst was zeker niet ongevaarlijk, in sommige 150 jaar oude kogels bleek nog genoeg kruit te zitten om mensenlevens in gevaar te brengen. Vandaar dat sommige stukken ammunitie met hulp van de explosievenopruimingsdienst ter plekke tot ontploffing zijn gebracht. Een paar andere kogels konden naar een militaire basis worden vervoerd om daar onschadelijk te worden gemaakt. Deze worden later onderzocht.

Dat op deze plek kogels liggen, is niet zo gek. Vlakbij Charleston ligt Fort Sumter, waar een van de belangrijkste slagen van de Amerikaanse burgeroorlog heeft plaatsgevonden. In 1987 werden op hetzelfde strand de skeletten van 14 donkere soldaten gevonden, ze hoorden tot het Massachusetts Regiment van de noordelijke troepen. Van de meeste lijken ontbrak het hoofd.