Storm der stormen op Saturnus


Er zijn fantastische nieuwe beelden van de enorme orkaan die al jaren woedt boven de noordpool van Saturnus. De ruimtesonde Cassini heeft deze beelden terug naar de Aarde gestuurd. Op de opnamen is goed de zeshoekige wervelwind te zien die een diameter heeft van ongeveer 30.000 kilometer.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waait de wind met een snelheid van ongeveer 320 kilometer per uur. Ter vergelijking: de tropische orkaan Sandy, die eind oktober 2012 ernstige vernielingen veroorzaakte in het Caribisch gebied en het noordoosten van de Verenigde Staten, had een diameter van bijna 1800 kilometer en bereikte een topsnelheid van 185 kilometer per uur.

Een orkaan op aarde duurt meestal een week, maar deze orkaan bestaat al tientallen jaren, misschien zelfs eeuwen. Dat komt waarschijnlijk voort uit het feit dat er op grote gasplaneten als Saturnus geen landmassa’s zijn die wrijving veroorzaken. Zoals op de foto is te zien, bestaat de zeshoek ook uit kleinere wervels, waarvan sommige roteren in de tegengestelde richting van de grote storm.