Stoppen met roken via SMS


stoppen met roken

Aan het einde van het jaar denken veel rokers na over stoppen. Maar slechts een klein deel lukt het om dit voorjaar nog steeds sigarettenvrij te zijn. In China is echter een methode ontdekt om je kansen iets beter te maken: stoppen met roken via SMS.

Wetenschappers van Central South University in Changsa hebben een test gedaan waarbij ze mensen die wilden stoppen bombardeerden met SMS over de gevaren van roken. Vijf keer per dag kregen mensen een tekstje dat ze kanker kunnen krijgen van deze gewoonte. Of dat roken toch wel erg duur is. Het werkte. Na 24 weken was 6,5 procent van deze groep nog altijd gestopt met roken.

Dat lijkt weinig, maar de groep die maar drie boodschappen per dag ontving op de telefoon had slechts 6 procent niet-rokers na die periode. In een controlegroep, die helemaal geen boodschappen had ontvangen, was nog geen 2 procent nog altijd gestopt. De mensen die SMS hadden ontvangen maar wel weer waren gaan roken, staken wel minder sigaretten per dag op. In de controlegroep was er geen verschil.

Het is een aantrekkelijke methode om te stoppen, vooral vanwege de lage kosten. Nicotinepleisters kunnen in de papieren lopen, vooral als je ze lang nodig hebt. Een vriend vragen om je vijf SMS of Whatsapp per dag te sturen is in de meeste bundels nu gratis. Die vriend moet het wel minstens 12 weken volhouden.

Uit eerder Nederlands onderzoek blijkt dat de beste methode om te stoppen is om een beloning te krijgen voor je prestatie. Een eenvoudige cadeaubon van je werkgever of de overheid werkt al heel erg goed, maar harde cash is ook een mogelijkheid. Hoe dan ook is abrupt stoppen beter dan afbouwen. Op 1 januari bijvoorbeeld?

(Plos Medicine)