Stoppels = rollebollen; baard = huwen


scheren

Mannelijke gezichtsbeharing is een indicator voor vrouwen over wat ze met een man willen doen. Kortgezegd komt het er op neer dat stoppels een man aantrekkelijk maken voor een kortdurende romance, terwijl een baard een teken is om je lang aan een man te binden.

Deze opmerkelijke conclusies zijn afkomstig van de University of Queensland (Australië). Onderzoekers van deze universiteit vroegen 8520 heteroseksuele vrouwen om de aantrekkelijkheid van mannen op foto’s te beoordelen. De foto’s waren met de computer bewerkt om mannen meer vrouwelijke of meer mannelijke gezichten te geven. Bovendien hadden de mannen computergestuurd een glad gezicht, stoppels of een volle baard.

Stoppels werd gezien als het meest aantrekkelijk, maar vrouwen gaven aan deze mannen vooral geschikt te vinden voor een korte relatie. Een mooi eufemisme voor een avontuurtje. Volle baarden vonden de vrouwen ook aantrekkelijk, maar dan voor een serieuze relatie.

Als onaantrekkelijk werden gladde kinnen en extreem mannelijke en extreem vrouwelijke trekken beoordeeld. Mannen met baarden werden bovendien gezien als dominant en agressief. Gladde mannen zagen de proefpersonen als het meest onschuldig.Het leidt de onderzoekers tot de conclusie dat vrouwen een voorkeur hebben voor ‘duidelijk post-puberale mannen met niet overdreven mannelijke trekken’.

Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Evolutionary Biology.