‘Stop met Sinterklaas!’


dreamstime_xs_58810696

Kinderen laten geloven in een niet-bestaande oude man met een baard en een rood pak die met cadeautjes over de daken loopt, is een slecht plan. Dat zegt Chris Boyle, psycholoog aan de universiteit van Exeter (GB). Goed, hij heeft het over de Kerstman, maar de waarschuwing van Boyle, gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad The Lancet Psychiatry, gaat net zo goed op voor Sinterklaas.

Volgens de Brit is het qua moraal niet juist om jarenlang tegen kinderen te liegen. Als die eenmaal achter de waarheid komen, dan gaan ze zich bovendien afvragen welke leugens hun ouders nog meer hebben verteld. Dat is schadelijk voor de positie van de ouders ten opzichte van hun kinderen. Die zullen vader en moeder wellicht nooit meer helemaal vertrouwen.

Samen met een Australische mede-auteur vraagt Boyle zich af of het hele Kerstman/Sinterklaas gedoe niet meer voor de ouders is dan voor de kinderen. Die maken er vaak veel werk van uit een gevoel van melancholie, zo denkt de psycholoog. Ze willen feitelijk hun eigen kindertijd nog eens dunnetjes overdoen, maar dan met een veel groter gevoel van macht, aangezien zij het verhaal vormgeven.

Kritiek op de Kerstman/Sinterklaas is niet nieuw. Sommige christenen vonden het vroeger een heidens ritueel met een religieus sausje, veel atheïsten vinden het juist te christelijk. In verschillende landen, waaronder Nederland, Groot-Brittannië en de Sovjet Unie zijn Sinterklaas en de Kerstman ooit verboden geweest.

Van recenter datum zijn bezwaren van psychologen en sociologen, die problemen hebben met het hele fantasie-element en wat dat doet met de kindergeest. De Amerikaanse filosoof David Kyle Johnson schreef daar zelfs een boek over, The Myths That Stole Christmas, in 2013. Naar aanleiding van dat boek hebben veel psychologen gezegd dat er niets mis is met het aanwakkeren van de kinderlijke fantasie.