Stop de zinloze selfie-dood


selfie

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn wereldwijd al 73 mensen overleden door het nemen van een selfie. Dat is al meer dan de 39 doden van 2015 en de 15 van 2014. Mensen die overlijden tijdens het nemen van een foto van zichzelf zijn overduidelijk een probleem aan het worden. Het gevaarlijkste land om een selfie te nemen? India, van de 127 bevestigde gevallen van een selfie-dood zijn er 76 in het land van curry en chapati. Buurman Pakistan is een goede tweede.

We weten al deze cijfers omdat er voor het eerst serieus onderzoek naar is gedaan. Aan Carnegie Mellon University in de VS werden alle gevallen geturfd waarin een mens zijn laatste momenten op aarde doorbracht voor de camera. Dankzij dit onderzoek weten we ook dat de meest voorkomende doodsoorzaak vallen is. Mensen staan voor een afgrond en willen zichzelf vastleggen voor het vergezicht. Ze nemen een stap te ver en tuimelen. In India worden mensen bovendien vaak overreden door treinen terwijl ze poseren.

Maar de redding is nabij. Dezelfde onderzoeker die alle doodsberichten naploos, ontwikkelt ook een app. Die moet mensen waarschuwen als ze zich op een gevaarlijke plek bevinden door de GPS-data te gebruiken. Maar ook het systeem ook rekening houdt met de stupiditeit van mensen?