Stoned als een garnaal: waterdieren bevatten cocaïne


garnalen aan cocaine

Wie aan de cocaïne wil, kan gewoon naar de visboer. Brits onderzoek heeft aangetoond dat alle zoetwatergarnalen die werden getest sporenelementen van de drug bevatten. Ook zaten in veel garnalen ketamine, pesticiden en medicijnen in de diertjes. Altijd in zeer kleine hoeveelheden, zonder dat er van gevaar sprake is.

Dit onderzoek, uitgevoerd door King’s College London en gepubliceerd in Environment International, laat weer eens zien dat veelgebruikte chemische stoffen uiteindelijk altijd in de natuur terecht komen. Tijdens eerdere onderzoeken zijn stoffen als XTC en cocaïne gevonden in natuurreservaten en zee. Daar komen ze terecht via de riolering.

Maar dat zelfs dieren de stoffen in zich dragen is nieuw. Daar komt nog bij dat de onderzoekers in sommige garnalen een pesticide ontdekten die lang geleden is verboden. Dat betekent dat stoffen lang kunnen overleven in de natuur en steeds weer in de voedselketen terecht komen.

Alle garnalen zijn gevangen in landelijke gebieden, ver weg van steden. Ook dat is belangrijk, omdat het aantoont dat de stoffen in de drugs dus grote afstanden kunnen afleggen van de plek van consumptie naar de buikjes van garnalen. Misschien zelfs door de lucht.