Stof tegen tumoren ontdekt


Een van de raadsels bij de ongebreidelde groei van kankercellen is een eiwit genaamd myc. Onderzoekers in de Oostenrijkse stad Innsbruck hebben nu een nieuwe stof ontdekt die de werking van dit eiwit verstoort en daarmee de groei van tumoren stopt, schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Pnas.

Myc reguleert in gezonde cellen hoe vaak groeibevorderende en -remmende genen worden ‘uitgelezen’. In bijna alle menselijke kankers, neemt de activiteit van myc enorm toe, waardoor de groei en proliferatie van tumorcellen versnelt. Daarom is het begrijpen en kunnen manipuleren van myc van groot belang bij de kankerbestrijding, vind het Instituut voor Biochemie aan de Universiteit van Innsbruck.

De onderzoekers bestudeerden samen met collega’s van het Amerikaanse Scripps Research Institute stoffen die voorkomen dat myc samenwerkt met een ander eiwit, genaamd max. Waar deze stoffen in het lichaam elkaar vinden, worden genen uitgelezen die de celgroei versnellen. Dat kan tot een tumor leiden.

De Oostenrijkers hebben een stof gevonden die – in muizen althans – de samenwerking tussen myc en max stoort. Deze stof, KJ-Pyr-9, is nauwkeurig onderzocht. De Oostenrijkers vonden dat KJ-Pyr-9 het mechanisme stoort dat zorgt dat de genen worden uitgelezen. Als deze stof in het laboratorium werd toegevoegd aan cellen die door myc aan het groeien waren, stopte dat.

Op deze manier lukte het de onderzoekers om muizen, die kunstmatig een tumor hadden gekregen, te bevrijden van kanker. Door een injectie met KJ-Pyr-9 stopte na 9 dagen de groei van de tumor.