Stof is chemische tijdbom


stof

In onze appartementen en huizen worden we blootgesteld aan meer schadelijke chemische stoffen dan we denken. Ze komen tot ons via een opmerkelijke weg: stof. We worden omgeven door hoge concentraties van ftalaten, fenolen, fluorkoolwaterstoffen en andere chemicaliën, zoals een studie aantoont. Vooral voor kinderen kan dat vervelende consequenties hebben.

Dat huisstof bacteriën, schimmels en gisten bevat, was al bekend. Naar nu blijkt, zitten er nog meer stoffen in die ons weinig goed doen. Tapijten, schoonmaakmiddelen en meubels bevatten allerlei chemische stoffen die in de loop der tijden loslaten en gaan dwarrelen in ons huishouden. Vooral weekmakers uit plastic zijn gevaarlijk.

Onderzoekers van de George Washington University (VS) analyseerden stofproeven uit 14 Amerikaanse staten en kwamen tot de conclusie dat er in totaal 45 potentieel schadelijke chemische stoffen in huisstof voorkomen. Het meest vonden ze ftalaten, weekmakers uit plastic, in een gemiddelde hoeveelheid van 7,7 microgram per gram huisstof. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend en kan astma veroorzaken bij kinderen, tonen eerdere studies aan.

Perfluoroctaan is een andere stof die veel in huis dwarrelt. Steeds meer fabrikanten zijn opgehouden deze potentieel kankerverwekkende stof te gebruiken, maar het komt nog steeds het huishouden in via antiaanbaklagen, sportkleding en waterdichte bovenkleding.

Volgens de studie kunnen we veel van deze stoffen opnemen via de huid en de longen. Het is daarom een goed idee om een stofzuiger met een fijnstoffilter te gebruiken en die geregeld te vervangen. Maar beter nog is het om huishoudelijke producten te vermijden die giftige stoffen bevatten, zoals plastic met weekmakers. Daarvoor bestaan tegenwoordig zelfs apps.

(Environmental Science & Technology)