Stilte wordt opgevat als afwijzing


Een korte stilte in een gesprek, wordt al snel opgevat als afwijzing, blijkt uit een Nederlands onderzoek.

Hoe zelfverzekerd we ook zijn, iedereen is gevoelig voor afwijzing. Omdat het ons aantast in onze sociale drijfveer om bij de groep te horen. In het dierenrijk geldt de regel: wie het beste in de groep ligt, heeft de grootste kans te overleven en zich voort te planten. Wie afgewezen wordt, telt niet mee en kan moeilijker een aantrekkelijke partner vinden.

Ook mensen zijn gevoelig voor afwijzing. Hoe gevoelig blijkt wel weer uit een recent onderzoek van de Universiteit van Groningen. Een stilte van vier seconden in een gesprek wakkert allerlei negatieve gevoelens aan. “Als de flow van het gesprek wordt onderbroken, zelfs al is dat maar heel kort, ontstaan negatieve emoties en gevoelens van afwijzing”, aldus onderzoeker Namkje Koudenburg.

Houd het gesprek vooral gaande, anders voelt de ander zich afgewezen.

Aan het onderzoek deden 102 studenten mee. De ene helft kreeg een scenario te lezen waarin de ik-persoon een licht controversiële opmerking maakte, gevolgd door een stilte. De andere helft van de proefpersonen kreeg hetzelfde scenario voorgelegd, maar dan zonder stilte. De ‘stilte-groep’ voelde zich angstiger, minder zelfverzekerd en meer afgewezen.

In een tweede experiment kregen de proefpersonen een video te zien van drie mensen die een gesprek voerden. Ook hier werd gemanipuleerd met stilte. In het ene videofragment liep het gesprek soepel door. In de andere video werd het gesprek onderbroken door een stilte van 4 seconden. Ook in dit experiment voelde de stilte-groep zich afgewezen en buitengesloten.

Deze onderzoeksgegevens insinueren dat je het gesprek vooral gaande moet houden. Of je nou wel of niet iets zinnigs te melden hebt, blijf vooral door tetteren (?!)

Bron: Journal of Experimental Social Psychology. Foto: Intoit, Dreamstime

Follow Faqtman on Twitter