Stierven dino’s door donkere materie?


Een nieuwe en spectaculaire theorie over het verdwijnen van de dinosauriërs: het zou komen door de mysterieuze donkere materie. De theorie is afkomstig van de Amerikaanse geoloog Michael Rampino van de New York University. Rampino is niet de eerst die het is opgevallen dat iedere 26 miljoen jaar een grote uitstervingsgolf de aarde treft. De beroemdste is die van de dino’s, aan het einde van de Krijt-periode.

Ons zonnestelsel draait rond het centrum van de Melkweg (foto). Op die (golvende) tocht zou de aarde eens in de 26 miljoen jaar door een gebied komen met veel donkere materie, speculeert Rampino. Die donkere materie zou op verschillende manieren rampen kunnen veroorzaken, denkt hij.

Zo zou onze tocht door het heelal kunnen zorgen dat kometen en asteroïden uit de Oort-wolk aan de rand van ons zonnestelsel los komen en richting de zon vliegen. Daarbij knallen ze soms op aarde, wat door opdwarrelend stof een desastreus effect heeft op grotere dieren. Ook kan de donkere materie het binnenste van de aarde te heet maken, waardoor meerdere grote vulkanen tegelijk uitbarsten.

Donkere materie kun je niet zien, het bestaan ervan is puur hypothetisch. Dat het bestaat, is waar te nemen aan het gedrag van licht en andere straling, die door de zwaartekracht van donkere materie worden beïnvloed.

De theorie van Rampino, ook wel de Shiva-hypothese genoemd, naar de Hindoeïstische God van vernietiging, is gepubliceerd in het vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Veel andere wetenschappers zijn kritisch over deze verklaring voor het uitsterven.