Stierhaai bijtkampioen onder vissen


Nee, niet de grote witte haai wint de strijd om de grootste bijtkracht, maar de stierhaai. Tenminste, als je zijn lichaamsomvang in aanmerking neemt. Dat is te lezen in een studie in het vaktijdschrift Zoology.

Een stierhaai bij de Bahama's. (Foto: Albert Kok, CC-BY-SA-3.0)

Maria Habegger van de University of South Florida (VS) onderzocht met collega’s de fossiele kaken van 13 haaiensoorten en hun verwanten, van de 1 meter grote draakvis tot de 6 meter lange grote witte haai. Vervolgens werd de daaruit gehaalde bijtkracht bijgesteld op basis van hun lichaamsgewicht, zodat het een eerlijke strijd werd.

De grootste roofhaaien bleken ook de grootste bijtkracht te bezitten. Niet zo vreemd ook, want zij zoeken de grootste prooidieren, zoals dolfijnen of andere haaien. Toch scoorde ook de kleinere draakvis goed. Deze heeft zijn krachtige kaken nodig om het schild van hun favoriete prooi, schildpadden, te kunnen kraken.

De stierhaai bleek met zijn 6000 newton de grootste bijtkracht in huis te hebben. Die kracht is veel meer dan nodig is om zijn prooi te doden en te verorberen. Waarom dan toch zo’n overdreven grote bijtkracht? Volgens de onderzoekers zou de bijtkracht hem goed van pas komt in het modderige water waarin de haai graag vertoeft. Jagen is daar door het slechte zicht lastig, en de extra krachtige kaken zorgen ervoor dat de maaltijd die hij vangt in ieder geval nooit meer los komt.

Follow Faqtman on Twitter