Stierf Pompeii-man tijdens masturbatie?


Pompeii

Op sociale media doet een foto de ronde uit Pompeii, het Romeinse stadje dat in het jaar 79 werd vernietigd door een vulkanische eruptie. Daarop is een man te zien die door hete vulkanische gassen is ‘gebakken’ in een opmerkelijke pose: het lijkt alsof hij masturbeert. Kan het zijn dat de man wist dat hij ging sterven en toen maar is gaan doen wat hij het liefste deed?

Volgens veel mensen op internet wel. ‘Hij stierf terwijl hij zijn meest waardevolle object vasthield’, schrijft iemand op Twitter. ‘Hij hield vast tot het bittere einde’, luidt een ander commentaar. Maar klopt dat wel?

Volgens het Pompeii Archeologie Park, de instantie die de foto via Twitter de wereld inhielp, is van masturbatie geen sprake. Daarvoor ging het allemaal te snel en was de dood te heftig. Veel inwoners van Pompeii zaten opgesloten in huizen, ze konden niet meer naar buiten omdat de straten vol lagen met vulkanisch gesteente. Toen kwam een zogenoemde pyroclastische stroom op gang, een lawine van gloeiend hete as. Daarin werden de mensen levend verbrand.

Tijdens dat proces begonnen de mensen al te verstenen. Door de enorme hitte trokken armen en benen van de slachtoffers vaak krom, in Pompeii zijn meer van dit soort versteende mensen gevonden met hun ledematen in vreemde posities. De hand van de man is vrijwel zeker post-mortem in de positie voor zijn kruis terechtgekomen. Het is ondenkbaar dat hij tijdens de gewelddadige dood tijd had om aan pleziertjes te denken.

Dankzij de heftige uitbarsting van de Vesuvius weten we wel veel over het Romeinse Rijk vlak na het begin van de jaartelling. Het stadje is onder al het vulkanische steen goed bewaard gebleven. Inclusief alle stoute zaken, zoals kroegen, bordelen en seksueel getinte graffiti op de muren. Ze hebben er vast gemasturbeerd, alleen niet tijdens de eruptie.