Sterven op je verjaardag


Wanneer ga je dood? Statistisch gezien is de kans het grootste dat je sterft op dezelfde datum waarop je werd geboren.

Als mensen zelfmoord plegen, is dat relatief vaak op hun verjaardag. Vooral mannen hebben er een handje van om op hun geboortedag vrijwillig dit leven te verlaten. Psychologen denken dat het komt omdat ze bij mijlpalen een negatieve balans opmaken van hun leven.

Ook mensen die niet door hun eigen hand omkomen, sterven vaak op hun verjaardag blijkt uit statistisch onderzoek. Nadat zelfmoorden uit de sterftecijfers zijn gefilterd, blijft er een opmerkelijk getal over: op je verjaardag heb je 14 procent meer kans om te sterven dan op iedere andere dag van het jaar. Vooral als je boven de 60 bent, neemt de kans behoorlijk toe dat je de kaarsjes uitblaast met een van je laatste ademtochten.

Dit cijfer komt uit een studie van 2 miljoen sterfgevallen tussen 1969 en 2008 in Zwitserland. Vooral hartfalen en hersenbloedingen komen vaak voor op een verjaardag, maar zelfs mensen met kanker hebben een 10 procent hogere kans om op hun verjaardag te sterven. De kans op zelfmoord is 35 procent hoger bij mannen. De onderzoekers hebben zelfs een nieuwe term bedacht voor dit fenomeen: de ‘verjaardagsreactie’.

De oorzaak van de sterftegolf rond verjaardagen is nog niet duidelijk. Volgens de onderzoekers kan stress (‘help, tante Anja komt op bezoek’) een rol spelen, maar ze sluiten niet uit dat mensen op hun verjaardag ook vaker gevaarlijke activiteiten ontplooien, als parachutespringen en buitengewoon veel drinken. Het kan ook zo zijn dat zieke mensen op wilskracht hun verjaardag proberen te halen, om vervolgens de pijp letterlijk aan Maarten te geven.

Gepubliceerd in Annals of Epidemiology.

Follow Faqtman on Twitter