Sterrenstelsels botsen


Twee sterrenstelsels die lijken op onze Melkweg zijn bezig met een dodelijk gevecht over wie wie mag opvreten.

Zo’n 90 miljoen lichtjaar van hier is een dodelijke strijd gaande. In de ene hoek sterrenstelsel NGC 5426, in de andere NGC 5427. Wat hun gevecht zo spannend maakt is dat ze beide ongeveer even groot zijn. De spiraalvormige sterrenstelsels – ze lijken op onze Melkweg – zijn tegen elkaar aan gebotst en beginnen langzaam in elkaar op te lossen.

Een botsing van epische proporties is aanstaande. Foto: Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona.

Het komt in het heelal vaker voor dat twee sterrenstelsels tegen elkaar aan komen. Maar meestal is er een groot verschil in omvang tussen de twee spiralen, waardoor de kleinere verzameling sterren en planeten wordt ‘opgegeten’ door de grotere en alles na verloop van tijd weer rustig is.

Omdat deze stelsels even groot zijn, is het echter spannend wat er gaat gebeuren. Vormt zich één enorme sterrenhoop? Krijgen we een gigantische explosie als grote hoeveelheden materie tegen elkaar botsen? Sinds de stelsels worden waargenomen heeft zich al een soort ‘brug’ gevormd tussen de twee. Sterrenkundigen houden vooral die regio goed in de gaten om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Daarbij is deze foto genomen.

Follow Faqtman on Twitter