Sterke mannen zijn rechts


Heb je flinke spierballen? Uit de kluiten gegroeide pecs? Dan stem je waarschijnlijk VVD, ontdekten onderzoekers.

Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Chuck Norris and Sylvester Stallone. Wat hebben deze heren met elkaar gemeen, behalve dan dat ze gespierd zijn en in films spelen? Ze hebben zich allemaal uitgesproken als republikein. Chuck Norris maakt zelfs reclame voor de rechtse partij van Amerika en Schwarzenegger werd gouverneur namens de partij. Dat is geen toeval, ontdekte een team psychologen van Griffith universiteit in Australië.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat mannen een stevigere fysiek koppelen aan een vermeend hogere status onder andere mannen. Dat stamt nog uit de tijd dat gespierd zijn betekende dat je het beste voedsel kon jatten van je minder gespierde buurman. Die houding mag dan uit ons bewustzijn zijn verdwenen, onbewust laten we ons er nog altijd door beïnvloeden.

Zo vinden gespierde mannen dat de maatschappij hard werken moet belonen en dat mensen voor een groot deel zelf verantwoordelijk zijn voor hun leven. Precies de argumenten van een partij als de VVD. Onderzoek in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wees uit dat gespierde mannen daar bovengemiddeld vaak Republikeinen en Conservatieven stemmen.

Vorig jaar werd al bekend dat onze hersens ‘geprogrammeerd’ zijn om links of rechts te stemmen. Rechtse mensen zouden hersens hebben die meer bedreigingen zien, linkse mensen vinden iets snel zielig. Ook zouden knappe mensen eerder rechts zijn, terwijl onze linkse medemens minder oogstrelend is.

Het Australische onderzoek staat in het tijdschrift Human Nature.