Sterk verhoogde straling in Tokio


Foto: Willswe.

In de Japanse hoofdstad Tokio is sterk toegenomen radioactiviteit gemeten, zo melden locale media. Op donderdag is op een tuinmuur van een huis in de voorstad Setagaya 3,35 micro-Sievert per uur waargenomen. Volgens de burgemeester van de voorstad is de straling echter niet direct afkomstig van de 230 kilometers verderop gelegen Fukushima Daiichi kerncentrale. Daar vond in maart een ongeluk plaats waarbij veel straling vrij kwam.

De bron van de straling in Setagaya zou een fles zijn, die in de buurt van de tuinmuur is gevonden. Of die fles misschien afkomstig is uit het rampgebied, wordt momenteel onderzocht.

De ontdekking van verhoogde straling werkt op de zenuwen van inwoners van de Japanse hoofdstad, die de indruk hebben dat ze niet de hele waarheid hebben gehoord van de overheid en de uitbaters van de kerncentrale, Tepco, bericht CNN. De onrust is begrijpelijk, in de buurprovincie van Tokio, Chiba, is op een kinderspeelplaats een straling gemeten van 5,82 Mikrosievert. Dat is duidelijk hoger van de 2,17 Mikrosievert die als veilige marge wordt gezien.

Eerder hadden de autoriteiten de gevaren van de straling buiten de onmiddellijke nabijheid van de centrale gebagatelliseerd. Ook in andere Japanse plaatsen wordt soms zeer plaatselijk sterk verhoogde radioactiviteit gemeten. Vooral op daken en in dakgoten schieten de geigertellers soms flink uit. De grootste stralingsbron in Fukushima is inmiddels afgenomen. Er komt nu nog maar vier-miljoenste van de straling vrij als afgelopen maart.

Follow Faqtman on Twitter