Steppehufter werd getemd door steentijdvrouw


steentijd romantiek
Zou ze me leuk vinden?

De Yamna stam was ruw volk. Ze leefden op de steppes van westelijk Rusland en oostelijk Oekraïne en stonden bekend om hun botte agressie. Alle buurvolkeren waren bang voor ze. Het was dan ook een kleine ramp toen de yamna 5000 jaar geleden richting het westen begonnen te trekken. Wilde kerels met bijlen en knuppels hadden nieuw gebied nodig. Toch werd het niet het bloedbad dat je zou verwachten.

Wetenschappers denken nu te weten waarom: het waren de vrouwen.

Op hun strooptochten naar het westen kwamen de Yamna leuke meiden tegen. Beschaafder dan ze gewend waren, misschien wel mooier. Boerendochters die een goed leven hadden en dat ook graag voor hun kinderen wilden. En zoals dat zo gaat met brave meisjes, vielen ze soms op de bad boys uit het oosten. De liefde was ook nog eens wederzijds. Wat een invasie had moeten zijn, werd geabsorbeerd door de liefde.

Zo ontstond rond 3000 voor Christus zelfs een heel nieuw volk, de touwbekercultuur. Zo genoemd omdat de patronen op hun aardewerk leken op touw. Een redelijk geciviliseerde cultuur, de steentijdvrouwen hadden hun steppehufters goed getemd. Waarom rovend en verkrachtend door de omgeving trekken als je ook eten kunt verbouwen en werktuigen kunt maken?

Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Gothenburg in Zweden na zeer uitgebreid onderzoek. Ze keken naar genetica, dieet, taalkundige veranderingen en isotopen in botten die ze vonden door heel noordelijk Europa. Daaruit bleek dat mannen die ze vonden vaak van de oostelijke steppes kwamen, terwijl vrouwelijke botten lokaal waren.

Nieuwe kerels die de boerendochters inpikten, dat leverde natuurlijk spanningen op. De onderzoekers vonden geregeld getemde steppehufters wiens schedels waren ingeslagen. Vermoedelijk door lokale mannen. Opmerkelijk was dat hun kinderen dan vaak in de buurt lagen, ook met barsten in hun schedel. Ze mochten zich zelfs niet voortplanten.

Uit deze romances zijn de autochtone Noord-Europeanen voortgekomen. Diep in ons zit zowel een rauwdouwer uit het oosten, als een lief meisje uit het westen, schrijven de onderzoekers in het vakblad Antiquity.