Stephen Hawking zoekt buitenaards leven


Alpha Centauri

Tien jaar, een bekende naam en 100 miljoen dollar levert hopelijk een signaal van buitenaardse wezens op. De bekende natuurkundige Stephen Hawking steunt een particulier initiatief om te zoeken naar leven in de ruimte.

Het project Breakthrough Listen onder leiding van de beroemde astronoom wordt gefinancierd door de Russische investeerder Yuri Milner, die wil flink investeren in een zoektocht naar aliens. Net als Hawking is hij overtuigd dat het statistisch zeer onwaarschijnlijk is dat de mens alleen is in het oneindige universum.

Bij het project is ook Frank Drake betrokken, een pionier in de zoektocht naar buitenaards leven en oprichter van SETI, een initiatief om naar mogelijke radio-uitzendingen van buitenaardsen te luisteren. Een andere grote naam is die van Geoff Marcy (Universiteit Berkeley) een toonaangevende planetaire wetenschapper.

Voor dit project zal met enkele van de grootste en sterkste telescopen ter wereld het firmament worden afgetuurd. Alle verzamelde gegevens zullen openbaar worden gemaakt, hebben de initiatiefnemers aangekondigd. Ze hopen binnen tien jaar een glimp van intelligent leven op te vangen.