Stemmen op ‘niemand’


znoneofthe

Zou je bij verkiezingen het liefst kiezen voor ‘geen van bovengenoemde’? Kiezers in een Canadese provincie hebben die mogelijkheid binnenkort.

Een 46-jarige man uit Ontario die eerste Sheldon Bergson heette, heeft 137 dollar uitgegeven om zijn naam te laten veranderen in Above Znoneofthe. ‘None of the above’ betekent ‘geen van bovengenoemde’. Hij vond 25 kiezers om hem te nomineren voor de lokale verkiezingen begin februari.

De kandidaten staan op de kieslijst in alfabetische volgorde van achternaam, zodat Above Znoneofthe onderaan staat op de lijst van tien kandidaten. Er is wel één dingetje mis met zijn plan, namelijk dat kandidaten op de lijst staan met hun voornaam eerst, dus er staat ‘Above Znoneofthe’ in plaats van ‘Znoneofthe Above’.

Znoneofthe vertelde aan de Canadese televisie dat hij mensen die niet meer geloven dat stemmen iets verandert een keuze wil geven. Hij richt zich op mensen die normaal niet stemmen. Hij vindt dat op alle kieslijsten een optie ‘geen van de genoemde namen’ zou moeten staan. Heel origineel is dat idee niet: direct boven hem op de kieslijst staan een kandidaat voor de None of The Above-partij.

Znoneofthe werkt bij de klantenservice van een bank. Zijn familie en vrienden noemen hem nog steeds Sheldon, maar hij heeft beloofd dat hij zijn nieuwe naam houdt als hij de verkiezingen wint.