Stemlokaal beïnvloedt je stem


Een kerk in zicht hebben, maakt je conservatiever. Het kan mogelijk zelfs je stemgedrag bij verkiezingen bepalen. Dat blijkt uit een studie van de Baylor University.

De onderzoekers ondervroegen voorbijgangers zowel in Londen als in Maastricht, terwijl ze een kerk of regeringsgebouw in hun blikveld hadden. Zo moesten ze groepen met een andere cultuur en/of religie beoordelen en hun eigen politieke standpunten kenbaar maken.

De voorbijgangers die toevallig langs een kerk liepen, zoals de Sint-Servaaskerk in Maastricht, gaven aan veel conservatiever te zijn dan de ondervraagden bij een overheidsgebouw (in Maastricht het gemeentehuis) over zichzelf aangaven. Ook oordeelden ze negatiever over niet-christelijke groeperingen. Daarbij maakte het niet uit of ze zelf gelovig waren.

De resultaten wijzen erop dat de omgeving ons onbewust zo imponeert dat we ernaar gaan denken. Volgens onderzoeker Jordan LaBouff zou dit zelfs kunnen doorwerken in het stemgedrag van mensen. En aangezien veel stemlokalen zich in en nabij kerken bevinden, zou dat conservatieve politieke partijen weleens in de kaart kunnen spelen.

De studie is gepubliceerd in het International Journal for the Psychology of Religion.

Bron

Beeld: Eddie van 300/cc by-sa 3.0.

Follow Faqtman on Twitter