Steeds vaker moordende hitte


hitte

Hittegolven zoals die nu in Europa, kosten meer levens dan eerder gedacht en zij zullen vaker voorkomen. Dat is de conclusie van een nieuwe uitgebreide studie naar dodelijke hitte. Het goede nieuws is dat ze in de toekomst minder slachtoffers kunnen eisen, omdat mensen eraan wennen.

Een internationaal team van onderzoekers onderzocht 1.949 dodelijke hittegolven in de hele wereld sinds 1980. Zo wilden ze bepalen wanneer de hitte zo ernstig is, dat er doden vallen. Zij vonden dat een derde van de wereldbevolking nu twintig dagen per jaar te maken heeft met hitte die dodelijke niveaus bereikt. Maar de studie voorspelt dat tegen het einde van de eeuw dat zal zijn opgelopen tot driekwart van de bevolking, als de opwarming van de aarde onveranderd blijft.

Zelfs gematigde gebieden gaan in de zomer een oven zijn, voorspellen de onderzoekers in het tijdschrift Nature Climate Change.

De studie toont aan dat de afgelopen jaren rond de wereld temperatuurrecords zijn gesneuveld. In Zuidoost-Azië liggen de temperaturen de laatste jaren vaak 6 tot 7 graden hoger dan normaal. Eind mei stegen temperaturen in Turbat, Pakistan, tot 53,5 graden Celsius. Dat is een van de heetste temperaturen die ooit op Aarde zijn gemeten. Vorig jaar vestigden 22 landen of gebieden records voor de heetste temperaturen ooit.

De empirische gegevens suggereren dat het veel erger wordt. Het aandeel CO2 in de atmosfeer blijft oplopen, wat een aanjagend effect heeft op de hitte. Uit computersimulaties blijkt dat vooral Midden- en Zuid-Amerika, Centraal-Afrika, India, Pakistan, delen van Azië en Australië de komende jaren nog hogere temperaturen gaan meemaken. Maar ook geïndustrialiseerde gebieden in de VS en Europa gaan records breken.

Een warmere wereld betekent niet automatisch meer sterfgevallen. Ook al zijn temperaturen opgelopen, minder mensen sterven dan in het verleden. Vooral door airconditioning en betere medische verzorging gaan nu al minder mensen dood. Bovendien passen de aardbewoners zich aan, hopen de onderzoekers.