Star Wars werkt nog steeds niet


Het staat echt in de geschiedenisboeken: president Ronald Reagan heeft de Koude Oorlog gewonnen omdat hij begin jaren tachtig aankondigde dat hij de wapenwedloop naar de ruimte bracht. Het Strategic Defense Initiative (bijnaam Star Wars) moest Amerika een nieuwe generatie wapens geven die vanuit de ruimte of de buitenste atmosfeer de Russen moest kunnen bestoken.

De Russen hadden geen geld voor een vergelijkbaar programma en gooiden de handdoek in de ring. Alleen werkt Star Wars 30 jaar later nog steeds niet. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft net gezegd dat ook de meest recente test met het raketsysteem verkeerd is afgelopen. Dit systeem (de exoatmospheric kill vehicle) wordt al 5 jaar getest en heeft nog geen vijandelijke kruisraket kunnen afschieten.

De enige raketten die tot nu toe wel succesvol waren, werden afgeschoten op doelen met een transponder aan boord, een zender die in de luchtvaart wordt gebruikt om aan te geven waar in de lucht een voertuig precies is. Vijanden van de VS zullen zo’n transponder niet zo snel inbouwen.

In de VS is vernieuwde belangstelling voor Star Wars omdat Noord Korea steeds beter wordt in het afschieten van vliegende bommen. Een volgende generatie zou het Amerikaanse vasteland wel eens kunnen bereiken. Maar als ze er net zo lang doen als de Amerikanen, kon dat nog wel eens een tijdje duren.