Star Wars technologie wordt echt


hologram

Het is een sleutelscène in het Star Wars feuilleton, het moment dat Luke Skywalker voor het eerst het hologram ziet waarmee prinses Leia om hulp vraagt in de strijd tegen het keizerrijk. Prachtige science fiction, maar zulke technologie gaat de mensheid pas over eeuwen ontwikkelen, toch? Mis, in Australië hebben onderzoekers zich door precies deze scène laten inspireren om exact zo’n holografische projector te maken.

Natuurkundigen van Australian National University hebben nanomateriaal gebruikt om een 3D beeld te kunnen projecteren. De projector is zo klein, dat hij zelfs in een mobiele telefoon zou kunnen passen. Je krijgt dan het beeld van bijvoorbeeld je gesprekspartner boven je telefoon geprojecteerd. Het kan bewegen, zodat het is alsof je tegen een echte persoon aankijkt.

Om dat te bereiken, hebben de onderzoekers miljoenen zeer dunne puntjes van nanofotonisch materiaal bij elkaar geplaatst. Dit materiaal is vijfhonderd keer zo dun als een menselijke haar en doorzichtig, zodat het nagenoeg onzichtbaar is als het systeem niet is ingeschakeld. Door licht via de puntjes te projecteren, fungeren ze als pixels op een beeldscherm, maar dan in 3D.

Ieder lichtstraaltje afkomstig uit een puntje is afzonderlijk te manipuleren, zodat een scherp beeld ontstaat. Verwacht zulke projectors alleen nog niet volgend jaar in de winkel. Kleur is bijvoorbeeld nog een uitdaging voor de ontwikkelaars, je krijgt (net als in het hologram van Leia) één kleur in verschillende tinten. Ook moeten ze het procedé nog schaalbaar maken, de omvangrijkste projectie die ze nu kunnen maken is nog geen centimeter hoog en een halve centimeter breed (inzetje: de Australiërs hebben een kangoeroe gemaakt).

Maar het concept werkt, en daar gaat het om. Nog een paar jaar wachten en we kunnen 3D beelden door het universum schieten, om een oude jedi om hulp te vragen. Of we zitten allemaal in de trein te kijken naar een Facebookfilmpje boven onze telefoons.

Het onderzoek staat in het vakblad Optica.