Stampen tijdens je slaap


slaapleren

In de nacht met koptelefoon op een nieuwe taal leren in je slaap. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Deze methode, gelanceerd in de jaren twintig, is al ontelbare malen afgeschoten door wetenschappers. Toch zit er wel degelijk iets in, is de conclusie van een nieuw onderzoek.

Alleen is het ’s nachts niet mogelijk om nieuwe kennis op te doen, maar wel om eerder geleerde kennis te versterken. Tijdens onze slaap consolideren we onze herinneringen. Door tijdens dat proces in te grijpen, kunnen we bijvoorbeeld de net geleerde woorden in een vreemde taal permanent maken.

Onderzoekers van de Duitse Universiteit van Freiburg hebben onderzocht hoe dit mechanisme werkt. Ze lieten 27 Duitstalige proefpersonen Nederlandse woorden leren. Daarna gingen de proefpersonen drie uur slapen in het slaaplaboratorium. Tijdens die slaap speelden ze de woorden af, maar lieten ook de Duitse vertaling horen. Het resultaat was dat de proefpersonen die een koptelefoon op hadden gehad tijdens hun slaap, zich veel meer Nederlandse woorden konden herinneren, ook al wisten ze de betekenis niet.

Hersengolven van de proefpersonen bevestigden het effect. Tijdens het spelen van de afzonderlijke woorden zijn in het deel van de hersens waar het taalgeheugen zetelt karakteristieke golven te zien. Dit activiteitpatroon is volledig verdwenen zodra een vertaling volgde. Wie een nieuwe taal wil leren, moet dus wel degelijk in de boeken duiken. Maar om de kennis aan te stampen, kan een koptelefoon best helpen.

Het onderzoek staat in Nature Communications.