Stamcellen tegen grauwe staar


grauwe staar

Cataract of grijze staar is een vervelende aandoening waarbij de lens van het oog steeds troebeler wordt. Tot nu toe bestond de behandeling uit het wegsnijden van de vertroebelde lens om die te vervangen door een plastic exemplaar. Dat heeft als nadeel dat het oog niet meer kan accommoderen, scherpstellen op objecten die op verschillende afstanden staan.

Maar er is een andere behandeling op komst. Aan de University of California (VS) is geëxperimenteerd met het gebruik van oog-stamcellen na het verwijderen van de vertroebelde lens. Het voordeel is dat zich daaruit weer een gewone, menselijke lens vormt. Die kan alles wat een normale lens ook kan, inclusief accommoderen.

Tot nu toe werd de hele lens er uit gesneden, maar de Amerikanen zijn in staat om via een klein sneetje alleen de cellen te verwijderen die vertroebeld zijn. De stamcellen die in de lens van nature aanwezig zijn, bouwen de lens dan opnieuw op. Bij de methodes die tot nu toe werden gebruikt, werden die stamcellen met de rest van de lens verwijderd.

Het betekent een nieuwe manier om een ziekte te behandelen waardoor wereldwijd 17,5 miljoen mensen blind zijn geworden. Vooral bij kinderen met aangeboren grijze staar is deze methode te prefereren omdat ze met veel minder nazorg en leesbrillen toekunnen. De uitvinders van de nieuwe methode geloven dat binnen een paar jaar de meeste staaroperaties zo worden uitgevoerd.