Stamcellen genezen blindheid


Een 51-jarige vrouw die al sinds haar tienerjaren blind was, kan weer zien dankzij een behandeling met embryonale stamcellen. Het gebruik van embryonale stamcellen is omstreden en het is dan ook voor het eerst dat er mensen mee behandeld zijn. Naast de 51-jarige vrouw werd ook een 78-jarige vrouw behandeld. Zij had al jaren macula degeneratie, netvliesveroudering.

Beide vrouwen kregen cellen van een dagen oude embryo in hun ogen geïnjecteerd. Deze stamcellen moesten het oog verjongen, waardoor de patiënten weer konden zien. De behandeling lijkt tot nu toe succesvol te zijn: na een week kon de 51-jarige vrouw al zien hoeveel vingers iemand opstak. Een maand later was ze in staat om de bovenste vijf letters op het bord van de opticien te lezen.

Haar zicht verbetert nog steeds; ze ziet al meer contrast en kleur, gebruikt haar computer weer en kan op haar horloge zien hoe laat het is. De 78-jarige vrouw kon na de behandeling zelfstandig naar het winkelcentrum.

Het gebruik van embryonale stamcellen is omstreden. Sommigemensen vinden dat het verwijderen van stamcellen de embryo eigenlijk altijd vernietigt, wat moord is. Er is niet alleen vanuit een ethisch oogpunt wat aan te merken op het gebruik van stamcellen. Ook op het gebied van veiligheid zijn er nog grote vraagtekens. Het belangrijkste kenmerk van stamcellen is dat ze zich kunnen vormen tot elke cel in het lichaam en dat maakt ze ook riskant. Het kan namelijk ook gebeuren dat de stamcellen zich transformeren in tumors.

Hoewel de resultaten van deze proef succesvol waren, betekent dit niet automatisch dat stamcellen een oplossing zijn voor blindheid. Robert Lanza, chief scientific officer bij ACT, geeft aan dat de ogen alleen te redden zijn, zolang nog niet alle cellen in de ogen zijn vernietigd. Embryonale stemcellen kunnen namelijk wel cellen bijmaken, maar ze niet vanuit het niets creëren.

Bron: HetkanWel.nl

Lees ook:
10 makkelijke en duurzame besparingen
Smartphone vervangt huisarts
8 manieren om gezond oud te worden