Stalkers zijn dol GPS trackers


In Nederland zijn steeds meer stalking rechtszaken waarbij GPS trackers een rol spelen. In vijf jaar tijd is het aantal rechtszaken ruim vertienvoudigd waarbij een verdachte de locatie van een ander in de gaten houdt via deze apparatuur. Dit concludeert VPNGids.nl op basis van onderzoek.

Lang niet altijd leidt een rechtszaak tot een veroordeling, blijkt uit het onderzoek. In ruim een kwart van de gevallen wordt een verdachte volledig vrijgesproken in nog eens bijna één op de tien uitspraken wordt een verdachte deels vrijgesproken van de feiten.

Het aantal meldingen van stalking dat de politie krijgt, zit al jarenlang in de lift. Met name in 2019 en 2020 is het aantal geregistreerde stalkingsmisdrijven veel hoger dan eerdere jaren. In 2021 was het aantal registraties tot en met november al ongeveer op het niveau van 2020. Een steeds groter deel van de stalkingszaken blijft onopgelost.

GPS trackers worden door steeds meer bedrijven aangeboden. Doordat het bezitten van deze apparaatjes steeds gangbaarder wordt, werkt dit stalking in de hand. Bedrijven nemen wel stappen om misbruik van GPS-trackers tegen te gaan, maar stalkers weten dit soort beveiligingsmaatregelen vaak te omzeilen.