Stadsvogels zingen toontje hoger


Vogels passen hun lied aan om boven stadsgeluiden uit te komen. Dit hebben onderzoekers van de George Mason University in Virginia (VS) ontdekt.

Mussen in San Francisco moeten tegen steeds meer lawaai opboksen om gehoord te worden door hun soortgenoten. Om ze aan te trekken, maar ook om ze weg te jagen uit hun territorium. Met een luide en duidelijke waarschuwing voorkomen de vogels onderlinge vechtpartijen.

Om dit uit te zoeken, vergeleken de onderzoekers opnamen van het getjirp van mussen vanaf 1969. Ook brachten ze de ontwikkeling van het stadslawaai in kaart vanaf 1974. Wat bleek? De vogels zijn niet alleen harder gaan tjirpen, ze zijn ook anders gaan tjirpen. Hun oude liedje werkte op een gegeven moment gewoon niet meer.

In 1969 hadden de stadse mussen nog drie ‘dialecten’, maar nu houden ze het bij twee, waarvan één steeds populairder wordt. De verschaling van het repertoire van de mus komt vooral door menselijk lawaai in lage tonen. Brommend verkeer zorgt dat de lagere tonen van het mussenlied verloren gaan. Vandaar dat mussen een toontje hoger zijn gaan zingen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Animal Behaviour.

In Nederland heeft Wouter Halfwerk van Universiteit Leiden dergelijk onderzoek gedaan onder koolmezen.

Beeld: E3000

Follow Faqtman on Twitter