Stadsmuis slimmer dan boerenmuis?


Zijn stadsmuizen een stuk slimmer dan muizen die op het platteland wonen? Daar ziet het wel naar uit. Amerikaanse biologen hebben ontdekt dat muizen in stedelijke gebieden grotere hersens hebben dan hun neven en nichten op het platteland. Onderzoekers van de University of Minnesota bekeken de schedels van 10 diersoorten die in beide gebieden wonen en hebben de herseninhoud opgemeten.

Vooral witvoetmuizen en graslandwoelmuizen hadden een groter brein als ze in de stad wonen, gemiddeld 6 procent. Daarmee hebben mensen onbewust ingegrepen in de evolutie van deze dieren. Door ze een meer complexe habitat te geven, hebben de diertjes meer hersenweefsel ontwikkeld. Muizen met grotere hersens overleefden blijkbaar vaker dan hun wat minder bedeelde soortgenoten.

Ook spitsmuizen en vleermuizen hebben in de stad iets grotere hersens ontwikkeld.

De studie, gepubliceerd in het blad Proceedings of the Royal Society B, blaast de link tussen grotere hersens en meer intelligentie weer nieuw leven in. Aanvankelijk werd aangenomen dat herseninhoud en slimheid niets met elkaar te maken hebben. Maar deze vondst trekt dat in twijfel. Als een meer ingewikkelde omgeving een muis grotere hersens geeft, is dat met een reden. Wellicht om harder na te denken? De ontdekkers willen nu levende muizen in beide habitats gaan volgen om te zien of de één zich slimmer gedraagt dan de ander.