Stadsgroente bevat lood


Ook mensen die in de stad wonen, hebben steeds vaker een moestuintje. Op het balkon, het dak of zelfs aan de straatkant groeien tomaten, rabarber of aardbeien. Alleen kan de consumptie van deze ‘onbespoten groente’ wel eens minder gezond zijn dan je denkt.

Foto: Pluma.
Onderzoekers ontdekten in groente die in de Duitse hoofdstad Berlijn was gegroeid veel te veel lood.

Hoe dichter groente en fruit aan de straat groeit, hoe meer lood het opneemt. Zelfs biologische appels die een dag lang in een kraam aan de straatkant liggen, vertonen een verhoogd loodgehalte. Het lood zit dan ook hoofdzakelijk aan de buitenkant. De appels even wassen haalt wel wat, maar lang niet alle lood weg, ontdekten de onderzoekers van de Technische Universität Berlin.

Gebouwen kunnen als filter werken en zo de hoeveelheid lood verminderen. Toch moet je in de stad ook uitkijken met het verbouwen van groente in de achtertuin. Daar is niet de lucht, maar de bodem soms verdacht. In het verleden werden binnenplaatsen van gebouwen niet zelden gebruikt voor lichte industrie of er werd vuilnis gestort. Daardoor kan de bodem soms zware metalen bevatten, die in de groente komen.

Follow Faqtman on Twitter